Artikel

Gokbedrijven investeren ruim 56 miljoen euro in Europese voetbalclubs

Gokbedrijven investeren ruim 56 miljoen euro in Europese Voetbalclubs

acmilanbwinIn de wekelijkse papieren editie van Voetbal International (Nr. 46) staat te lezen dat de grote Bookmakers als Unibet, Bwin en een groot aantal Engelse wedkantoren jaarlijks 56 miljoen euro op het gebied van shirtsponsoring investeren. Dat bedrag staat dus nog los van eventuele andere sponsoringactiviteiten.

Nederlandse Eredivisie in spagaat
Deze bedragen zijn extra noemenswaardig omdat juist de Nederlandse Eredivisie in een spagaat zit. Het bedrijf Sport+Markt heeft gesignaleerd dat er dit jaar een groot aantal sponsorcontracten afloopt. De vraag is of bedrijven in de huidige recessie nog steeds zo makkelijk geld pompen in het Nederlandse voetbal. Shirtsponsoring is daarbij cruciaal voor Nederlandse clubs, het is een van de levensaders waarop het vaderlandse voetbal draait. Sport+Markt maakte bekend dat Nederlandse clubs nu in totaal 43 miljoen euro verdienen aan shirtsponsoring, en dat maakt het naast tv-rechten de meest belangrijke inkomstenstroom. Ook internationaal gezien is dit bedrag hoog; zo verdient men in Spanje slechts 5 miljoen euro meer per jaar aan de reclame op kleding.

Welwillendheid en Onmacht
Nu veel contracten aflopen verkeert het Nederlandse voetbal in spannende tijden. Eerder hiervoor berichtte VoetbalWedden.EU al in haar wekelijkse column (De Eredivisie, modern of ouderwets?) dat de gokbedrijven die graag in Nederland willen sponsoren, nu juist die noodzakelijke redding kunnen zijn. Zij hebben namelijk weinig last van de recessie en staan te springen om op shirts van AZ, Feyenoord enz. te prijken. In Nederland is er echter vooralsnog een staatsmonopolie van de Toto (en ook Holland Casino, de Staatsloterij etc.) die het voor deze bedrijven onmogelijk maakt de markt in Nederland te penetreren.

In dat verband is het hoogst interessant om de grote rechtszaken te volgen die momenteel lopen tussen de gokbedrijven enerzijds en de Europees-conservatieve en op dit gebied protectionistische staten als Nederland, Noorwegen en Portugal. VoetbalWedden.EU zal deze zaken volgen en berichtgeving hieromtrent blijven produceren.

Wordt dus vervolgd…